11/7/10

Maxis Broadband vs Celcom Broadband vs P1 Wimax vs Streamyx.... Mana Lagi Laju???

Assalamualaikum...... tuan2 dan puan2 sekalian, antara 4 jenis ISP (internet sevice provider) yg menjadi pilihan utama warga 1Malaysia ini mana satu kesukaan korang? secara jujur dan ikhlasnya aku dah pun try sume service diatas sehinggakan aku skang ni telah di blacklis oleh keempat2 provider diatas...hahaha.....

pasni aku kene pakai digi kot.... amacam digi? setuju x nak terima aku? kehkehkeh

Saje je nak provokasi letak image ni..hahaha
credit : http://changchewsoon.blogspot.com


untuk aku yang agak2 celik IT ni 1st2 aku try opkos la stimex.... stimex ni kalau ko pakai 1MB pun kira da decent la.... nak donlot video redtube youtube pun no hal nyer... nak menorent pun kira ok la... tak la mcm sipot... Tapi apakan daya, dengan gaya kehidupan aku yg agak nomad terpaksa la aku mencari alternativ lain...

so aku pun try la celcom brukband.... mmg masa aku try ni, brukband2 ni baru je kuar... so sememangnya lembap nak mampus cam siput babi tertelan ubat batuk hendaknya.... so aku dengan stylo nye pegi la daftar maxis brukband... katenye takde kontrak n sebagainya.. so aku pun terus la mendaftar n aku dapati sama je mcm celcom gamaknya.... cam gambang jer line.. kejap ade kejap takda....adesss.... So dengan bangganya aku pun terminate jer service 2 ekor brukband ni...yeay!

tapi skang ni aku dengar brukband celcom n maxis dah laju.... tapi download depa ade limit la pulak.... so aku sebagai pendownload tegar ni mmg cukup x puas ati kalau ada limit2.... asal lak nak ada limit2 lak... kalau aku dowload sampai 40 terabyte ker luak ke duit si ananda krishnan tu???? sampah tul la....

P1 wimax? eden pun dah try beb.... tapi pakai nama kawan aku..... hahaha.... kesian kawan aku tu.... nama dia tapi aku yang pakai..... rupa2nya si wimax ni just ade kat KL n JB kalau x silap aku masa tu... so memang tak sesuai la dengan kehidupan aku yang sememang nya nomad ni....hahahah... so tak berbayar la wimax aku n blacklistla nama kawan aku tuh...sori beb... nanti aku belanja eskrim cornetto ek..hahaha...ala bucuk2....hakhak....

So....WTF?

skang ni mcm mana aku nak ber'online' ni...... sebagai seorang blogger tegar dan pengguna internet yg hardcore, sememangnya tangan aku menggigil kalau tak dapat internet... Aku bukanlah bukak internet just nak update status facebook atau main farmville.... aku bukan bukak internet setakat nak tenguk gambar maher zain.... aku bukanlah nak bukak internet sekadar nak bersabul-sabulan (tu kisah lama..haha).... Aku sebagai blogger pembina wawasan negara perlukan connection internet yang mantap untuk berkarya demi agama bangsa dan negara....yeay!

so ape solution nyer....?


Kelmarin aku baru tau satu ISP yg sememangnya laju gile babas.... sampai terbabas beb....sirius gua cakap... and sumpah aku takkan memadukan ISP baru aku ni...... terima kasih kepada connection internet 4mbps OLD TOWN WHITE COFFE........ aku sayangkan kamu selamanya.....

adios.....

2 Komen:

Zikri Husaini said...

memang bro nie pengguna internet yang tegar nih...

RAJA NORSAKDAH RAJA JUMAAT said...

kalau bro nak tau..Celcom berokband,maxis,p1,jaring,u-mobile dan bla..bla..bla..sebenarnya xder router sendiri..diorang beli bandwith dekat Telekom Malaysia...sebab TM ada router international..sebenarnya streamyx ke broadband ke bukanlah internet tetapi adalah local net...jaringan tempatan..tapi disebabkan malaysia ni x banyak content dan informasi..sebab tu mereka buka kabel bawah laut untuk link dengan negara2 jiran yang ada akses kabel bawah laut yang boleh akses dengan kabel bawah laut negara lain..selain kabel bawah laut mereka juga gunakan pancaran satelit..jadi komunikasi yang berlaku inilah dipanggil router link international worldwide..disebabkan tm adalah pemilik tunggal kabel bawah laut yang paling lama maka mereka la yang kontrol bandwith..jadi dengan itu mereka provide pada maxis celcom,company2,intranet building to building..sape bayar mahal dia la yang paling laju..masa teknologi streamyx..bandwith maksimum hnyalah sampai 10gigabyte dan bandwith di asing2 kan mengikut pilihan tertinggi selain support provider telekomunikasi lain..sekarang dah teknologi fiber jadi boleh support lebih besar sebb itu sekarang p1,mxs,celcom boleh support teknolgi 4g..sbb teknologi fiber mggunakn pancaran laser menerusi gentian fiber optic untuk menghantar data dengan lebih pantas dari teknologi cooper..kalau ssm bg tm monopoli teknologi broadband..maka x bolehla bersaing ISP lain such mxs or etc..lagi satu TM asasnya hanya provide telefon dengan talian..manakala mxs dan lain2 mnggunakan mobile..jadi ada persaingan..sbnrnya tm boleh buat mobile dan control bandwith..tapi ssm tak mahu tm control sbb melibatkan peluang pekerjaan,dan asas syarikat tah aku x brape fhm..tp pada aku kalau tm jd pemilik tunggal cam TNB msti dah mj malaysia skrg download kat tenet pun laju..tapi bisnes bro buat duit macam2 la..aku tau sbb aku keje kat TM

Post a Comment